Peru Moali

Kontynent: Ameryka Południowa

Państwo: Peru

Region: Villa Rica

Wysokość uprawy: 1650 m n.p.m.

Gatunek kawy: Arabica

Odmiana: Caturra, Catimor

Obróbka: natural

Rok zbioru: 2019

Scoring: 85,5

Na wschodnich zboczach peruwiańskich Andów w dorzeczu Amazonki, w centralnej części dżungli Peru znajduje się region Villa Rica, to stąd pochodzi kawa Moali. Dzielnica Villa Rica należy do departamentu Pasco, położona w prowincji Oxapampa i od dziesięcioleci zajmuje się uprawą kawy, zwana jest „krainą najlepszej kawy na świecie”. Obszar ten charakteryzuje się górzystym położeniem geograficznym o wysokościach sięgających 2500 m n.p.m. w których znajdują się pasma górskie San Matias- San Carlos i część Yanachaga z licznymi rzekami, strumieniami i wodospadami. Średnia roczna temperatura wynosi tutaj 21 ° C. Sprzyjające warunki glebowe, mikroklimat, jak i usytuowanie regionu czynią Villa Rica obszarem poświęconym rolnictwu, hodowli zwierząt, uprawom kawy, owoców i warzyw. Uprawy kawy znajdują się na wysokościach powyżej 1350 m n.p.m. Kawa z wyżej położonych plantacji charakteryzuje się delikatną kwasowością, aromatami kwiatowymi i większą słodyczą. Kawa Moali to arabica, mieszanka odmian botanicznych Caturra i Catimor, uprawiana na wysokości 1650 m n.p.m. w sposób ekologiczny, zbierana ręcznie, suszona naturalnie na słońcu, punktowana 85,5 według protokołu SCA. Kawa pochodzi z ostatnich zbiorów. Kawa oryginalnie pakowana w worek jutowy i dodatkowo worek GrainPro o wadze 49 kg.

 

 

Opis sensoryczny:

zapach/aromat: słodki, owocowy

smak: suszone owoce figi

kwasowość: lekka

body: pełne, kremowe

słodycz: cukrowa melasa