Peru Quellouno (organic)
PeruKontynent: Ameryka Południowa
Państwo: Peru
Region: Quellouno
Wysokość uprawy: 1750 - 2000 m n.p.m.
Gatunek kawy: Arabica
Odmiana: Typica, Bourbon, Catimor
Obróbka: washed
Rok zbioru: 2018
Scoring: 85
Certyfikat: BIO
Peru Quellouno – pochodzi z upraw należących do Cooperativa Agraria Cafetalera Jose Olaya, która mieści się w okolicach Quellouno, prowincja La Convencion, region Cusco. Kawa uprawiana jest na plantacjach farmerów będących członkami kooperatywy. Sposób i warunki uprawy uwzględniają wszystkie normy i kryteria dotyczące upraw kaw ekologicznych. Cooperativa Jose Olaya szczyci się bardzo długą tradycją i doświadczeniem w uprawie kawy, swoją działalność rozpoczęła w 1966 r. Obecnie firma posiada odpowiednie zaplecze produkcyjne do uprawy, zbiorów, przechowywania, kontroli jakości swoich produktów, zatrudnia też kwalifikowany personel do obsługi funkcji organizacyjnych i logistycznych. Kawy w tym regionie rosną na wysokościach 900 – 2000 m n.p.m. Kawa Quellouno jest wynikiem mieszanki kilku odmian botanicznych Typica, Catuai, Bourbon, Catimor, co wpływa na jej niepowtarzalny i zróżnicowany smak, rośnie na wysokości 1750 – 2000 m n.p.m. obrabiana jest metodą na mokro.
Opis sensoryczny:
Kawa charakteryzuje się słodkim czekoladowym aromatem, w smaku wyczuwalne nuty kwiatu wanilii i owocu pomelo, lekka kwasowość, słodki posmak.