Peru Satipo

Kontynent: Ameryka Południowa

Państwo: Peru

Region: prowincja Satipo, region Junin

Wysokość uprawy: 1550 m n.p.m.

Gatunek kawy: Arabica

Odmiana: Caturra, Catuai

Obróbka: natural

Rok zbioru: 2019

Scoring: 85,5

Kawa Satipo – uprawiana jest na obszarze prowincji Satipo, największej z dziewięciu prowincji tworzących region Junin. Obszar ten znajduje się w środkowej części Peru na wschód od Limy i jest częścią peruwiańskiej Amazonii. Prowincja swoją nazwę zawdzięcza rzece Satipo uchodzącej do Amazonki. Region ten położony jest w kotlinie Andów, w obszarze klimatu tropikalnego. Większość miesięcy w roku naznaczonych jest sporymi opadami, średnia roczna temperatura wynosi 24,8 ° C. Wilgotny i ciepły klimat dżungli tworzy idealne warunki dla uprawy kawy. To właśnie tutaj w regionie Junin wśród lasów deszczowych uprawiane jest około 25% kawy z Peru. Wysokość upraw w tym regionie kształtuje się na wysokości 1400 – 2000 m n.p.m. Sezon zbiorów przypada na okres od kwietnia do listopada. Kawa Satipo pochodzi z plantacji farmerów zrzeszonych w lokalnej kooperatywie, uprawiana jest na małych rodzinnych plantacjach. Plantacje mają charakter upraw ekologicznych tzn. bez użycia środków chemicznych do ochrony roślin. Kawa Satipo to arabika uprawiana na wysokości 1550 m n.p.m., odmiana botaniczna to Caturra, Catuai, proces obróbki natural, czas schnięcia 18 dni, wilgotność 11%. Według protokołu SCA 85,5 punktów. Kawa pochodzi z ostatnich zbiorów, pakowana w worek jutowy, dodatkowo worek GrainPro, waga 69 kg.

 

 

Opis sensoryczny:

zapach/aromat: cynamonowy, słodki

smak: trwały, orzechowo – czekoladowy

kwasowość: słodkie cytrusy

body: pełne, jedwabiste

słodycz: miodowa