Peru Tunquimayo Grade 1 (organic)

Kontynent: Ameryka Południowa

Państwo: Peru

Region: Tunquimayo

Wysokość uprawy: 1800 m. n.p.m.

Gatunek kawy: Arabica

Odmiana: Typica i Catimor

Obróbka: myta

Rok zbioru: 2017

Scoring: 84.25 pkt

Certyfikat: BIO (organic)

Kawa Peru Tunquimayo pochodzi z małych farm znajdujących się w prowincji Cusco w Peru. Po przejechaniu słynnej Doliny Inków rozpoczynają się zbocza gór będące początkiem wielkiej dżungli Amazonii. To tam, na zielonych stokach gór, na wysokościach dochodzących do 2000 m n.p.m znajdują się małe rodzinne farmy kawowe. Są to przeważnie niewielkie i średnie gospodarstwa, od kilkuset do około dwóch tysięcy krzaków uprawiane rodzinnie. Na jednej plantacji, często w cieniu drzew piniowych, rośnie przeważnie kilka odmian biologicznych arabiki. Farmerzy na bieżąco sprawdzają wydajność i odporność poszczególnych odmian na insekty oraz warunki glebowe. Co ciekawe, większość upraw, w tym te, z których pochodzi kawa Tunquimayo, ma charakter ekologiczny certyfikowany. To efekt polityki rządu Peru, który kładzie duży nacisk na uprawy kawy i wzrost jej jakości, upatrując w tym alternatywę dla upraw, dotychczas tradycyjnej w tym rejonie koki. Na farmach kawa jest zbierana i wstępnie przygotowywana metodą na mokro (washed), po czym trafia do lokalnych kooperatyw znajdujących się wzdłuż rzeki Urubamba, gdzie jest oczyszczana z pergaminu i sortowana.

Opis sensoryczny:

Zapach/aromat: miodowy

Smak: owocowy, zrównoważony

Kwasowość: pomarańcze i mandarynki

Body: jasne, kremowe

Posmak: czysty

EU Organic Logo