Kongo Walikale KV3

Kontynent: Afryka

Państwo: Kongo

Region: North Kivu

Wysokość uprawy: 1800 m n.p.m.

Gatunek kawy: Arabica

Odmiana: Bourbon

Obróbka: fully washed

Rok zbioru: 2017

Kawa Walikale KV3 to arabica, jakości speciality. Pochodzi z Kongo z regionu Nort Kivu. To właśnie tam, w prowincji North Kivu znajdującej się przy granicy z Rwandą, Burundi i Ugandą, na ternach górzystych i wulkanicznych uprawiana jest kawa. Żyzna wulkaniczna gleba, jak i wilgotny klimat jeziora Kivu zapewniają idealne warunki do wzrostu krzewów kawowca. Uprawy rozpościerają się na wysokości 1700 – 2000 m n.p.m. Farmerzy uprawiają zarówno robustę jak i arabicę, przeważa odmiana Bourbon. Farmy są małe, rodzinne, bardzo skromne. Rolnicy przeważnie skupiają się w spółdzielnie, aby pokryć koszty urządzeń do obróbki surowca. Kawa Walikale rośnie u podnóża gór Virunga, w okolicy Walikale i Masisi na wysokości około 1800 m n.p.m. Odmiana biologiczna to Bourbon, uprawiana jest w sposób naturalny bez użycia środków chemicznych, zbierana ręcznie, a następnie obrabiana metodą na mokro.

Opis sensoryczny:

Zapach/aromat: czekolada, orzech, karmel

Smak: słodki – mleczny karmel, owocowy – morela, winogrono

Kwasowość: lekka cytrusowa

Body: pełne

Posmak: długi