Peru AICASA Quillabamba

Kontynent: Ameryka Południowa

Państwo: Peru

Region: Puno

Wysokość uprawy: 1500 - 1750 m n.p.m.

Gatunek kawy: Arabica

Odmiana: Typica and Catimor, Bourbon

Obróbka: washed

Rok zbioru: 2022

Scoring: 83

Kawa Quillabamba pochodzi z centralnej części dżungli Peru, z regionu Cusco. Pomiędzy dolinami La Convencion a doliną Chanchamayo uprawiana jest kawa Quillabamba. Swoją nazwę zawdzięcza miastu Quillabamba, które jest stolica prowincji La Convencion. Przez terytorium doliny płynie rzeka Urubamba, jedna ze źródłowych rzek, tworząca liczne progi i wodospady. Odpowiednie nawodnienie terenu, warunki klimatyczne, jak i położenie w zasięgu klimatu równikowego stwarzają znakomite warunki do uprawy kawy. Na stokach wzniesień górzystych na wysokości około 2000 m n.p.m. rozpościerają się liczne plantacje kawy. Kawa Quillabamba to arabica,  odmiana botaniczna Typica i Catimor, rośnie na wysokości 1600 – 2000 m n.p.m., pochodzi z małych, rodzinnych upraw, zbierana ręcznie, obrabiana metodą na mokro. Kawa świeża pochodzi z ostatnich zbiorów.

 

Opis sensoryczny:

Kawa słodka o miodowym aromacie, przeważają nuty owoców cytrusowych, wyczuwalna pomarańcza i mandarynka. Kawa o lekkiej kwasowości i niskiej goryczy.