Kamerun Robusta G1
KamerunKontynent: Afryka
Państwo: Kamerun
Region: Boyo
Wysokość uprawy: 500 - 1000 m n.p.m.
Gatunek kawy: Robusta
Odmiana:
Obróbka: natural
Rok zbioru: 2023
Kawa Robusta stanowi większą część produkcji kawy w Kamerunie niż arabica. Jest uprawiana w ciepłych i wilgotnych częściach na południu kraju, jak i na zachodnim płaskowyżu, gdzie uprawiana jest również kawa arabica. Gatunek kawy Robusta odporny jest na szkodniki i choroby. Rośnie już na wysokościach od 200 m n.p.m. Ziarno tej kawy jest często mniejsze od ziaren arabici, charakteryzuje się też innym zabarwieniem. Oferowana Kamerun Robusta pochodzi z rejonu Boyo, rośnie na wysokości 500 – 1000 m n.p.m. Kawa obrabiana metodą natural. Aromat i smak kawy Robusta znacznie różni się od walorów smakowych arabici, przeważają w niej nuty goryczy. Charakteryzuje się też większą zawartością kofeiny dlatego kawa Robusta jest głównie wykorzystywana do mieszanek, w celu obniżenia kwasowości i podwyższenia zawartości kofeiny.
Opis sensoryczny:
W zapachu i aromacie wyczulane nuty prażonego włoskiego orzecha, kawa charakteryzuje się w smaku lekką kwasowością, przebijają nuty gorzkiej czekolady z posmakiem ziołowym.