Uganda Robusta sc.12+

Kontynent: Afryka

Państwo: Uganda

Region: Bugisu

Wysokość uprawy: 1500 m n.p.m.

Gatunek kawy: Robusta

Odmiana:

Obróbka: washed

Rok zbioru: 2021

Uganda to najwyżej położone państwo we wschodniej części Afryki, graniczy z Sudanem Południowym, Demokratyczną Republiką Konga, Rwandą, Tanzanią i Kenią. Przez wiele lat Uganda słynęła z upraw Robusty, z początkiem XX wieku rozpoczęła także uprawę Arabici. Gatunek kawy Robusta odporny jest na szkodniki i choroby. Rośnie już na wysokościach od 200 m n.p.m. Ziarno tej kawy jest często mniejsze od ziaren arabici, charakteryzuje się też innym zabarwieniem i twardością. Ze względu na wyżynne podrównikowe położenie Ugandy kraj ten jest idealnym miejscem do uprawy kawy. Kawa Robusta rośnie tutaj na wysokości ok. 1500 m n.p.m.  Aromat i smak kawy Robusta znacznie różni się od walorów smakowych arabici, przeważają w niej nuty goryczy. Charakteryzuje się też większą zawartością kofeiny dlatego kawa Robusta jest głównie wykorzystywana do mieszanek, w celu obniżenia kwasowości i podwyższenia zawartości kofeiny.

Zawartość kofeiny:  Robusta 2,7%, Arabica 1,5%.

W zapachu i aromacie wyczulane nuty orzechowe, kawa charakteryzuje się lekką goryczką, w posmaku wyczuwalne nuty kokosa.