Peru Tunki (organic)

Kontynent: Ameryka Południowa

Państwo: Peru

Region: Puno

Wysokość uprawy: 1500 - 1750 m n.p.m.

Gatunek kawy: Arabica

Odmiana: Bourbon, Typica, Catimor

Obróbka: myta

Rok zbioru: 2020

Kawa Peru Tunki to wysokiej jakości organiczna arabica, wielokrotnie nagradzana. Jej nazwa pochodzi od gatunku ptaka żyjącego w partiach gór andyjskich zwanego „kogucikiem ze skał”.

Puno jest jednym z 25 regionów Peru. To właśnie tam w południowo-wschodniej części kraju uprawiana jest kawa Peru Tunki. Stolicą regionu jest miasto Puno położone na wysokości 3 830 m n.p.m. Region jest zróżnicowany geograficznie, występują tutaj dwa naturalne obszary: góry i dżungla. Umiarkowany klimat w dolinach i ciepły w wąwozach, gdzie średnia roczna temperatura wynosi 21 C, ukształtowanie terenu ze wzniesieniami od 900 do 1800 m n.p.m. czynią to miejsce idealnym obszarem do uprawy kawy. Kawa Peru Tunki pochodzi z drugiej co do wielkości spółdzielni producentów kawy w Peru – Cecovasa. Tradycje spółdzielni sięgają lat 70 XX wieku. Rolnicy wchodzący w skład spółdzielni to potomkowie Inków z rodzin Quechua i Ayamara. Ich wieloletnie doświadczenie w uprawie i obróbce kawy uhonorowane zostało wyróżnieniem podczas Targów Association International Americana de Cafes de Calidad – SCAA, uznając Kawę Peru Tunki kawą roku 2010. Kawa Tunki uprawiana jest tradycyjnie, w sposób ekologiczny, na małych tarasowych plantacjach rozpościerających się na stokach południowych Andów, na wysokości 1700 m n.p.m. Czas zbiorów trwa od kwietnia do sierpnia. Przeważają tutaj odmiany botaniczne Caturra, Bourbon, Typica. Ziarna zbierane są ręcznie, myte naturalną wodą z okolicznych źródeł. Kawa uzyskała 87 punktów w ocenie SCA.

Opis sensoryczny:

Karmel, czekolada, owoc marakui, lekka cytrynowa kwasowość, miód, średnie body,

EU Organic Logo